Foto: Inta Ruka

 

1956

Lars Tunbjörk föddes i Borås i februari 1956 och växte upp i ett radhus i området Dammsvedjan. Han var ensamt barn och hans föräldrar var bägge lärare.


Foto: privat

1971

Som 15-åring förvandlade han sin mammas matkällare till mörkrum. Han pryade på Borås Tidning, där han sedan sommarjobbade. Fotochefen Bengt Bergman såg tidigt hans begåvning: Lars kunde göra något intressant av allt från fotbollsmatcher till eldsvådor.

1976

Under militärtjänstgöringen var Lars fotograf på Värnpliktsnytt, vars redaktion låg i Stockholm. Han började också i frilansgruppen Jourfotograferna och gjorde jobb för dags- och veckotidningar.



Borås Tidning

1977

Han erbjöds en fast anställning på Borås Tidning, men sa upp sig efter en vecka för att tjugoett år gammal flytta till Stockholm och jobba med Jourfotograferna.

1979

Anders Sjöberg, Rolf Adlercreutz, Lasse Allard, Claes Löfgren och Lars Tunbjörk bildade tillsammans fotografgruppen SALT. Under den här perioden, som varade mellan 1979-1984, började Lars på allvar att slå igenom i Sverige. Uppdragen blev allt fler och han arbetade för Aftonbladet, Stockholms-Tidningen och andra tidningar och tidskrifter. Han inledde även helt egna projekt.

1981

SALT hade ett löpande samarbete med Stockholms-Tidningen, magasinet Upp & Ner och tidskriften Vi. Det gjordes en storsatsning på bra fotografi och stora bildreportage, och Lars blev en av de mest anlitade frilansarna för de olika tidningarna.

Foto: Per Lindström

 

1982

Lars blev utnämnd till ”Årets Fotograf”, med motiveringen att hans bilder lyckats fånga vardagen med humor, värme och medmänsklighet. Han efterfrågades alltmer. Han tackade nej till erbjudanden om fast anställning, övertygad om att det skulle kväva hans kreativitet. Titeln som pressfotograf höll han fast vid, trots att många såg honom som en nyskapande fotokonstnär.

1984

SVT gav Lars i uppdrag att, tillsammans med journalisten Britta Svensson, göra en stillbildsfilm om Liverpool. Bilderna, som beskrev fattigdom och slum, gjorde succé i Sverige. Men i Liverpool möttes hans bilder av skarp kritik – folk kände inte igen sig. Detta var så skakande för Lars att han bestämde sig för att därefter bara fotografera det han verkligen kände till. Han lämnade också den svartvita tekniken och började experimentera med färg, blixt och större filmformat.
 

1984

Stockholmstidningen gick i konkurs och SALT splittrades. Lars blev medlem i Tiofoto. Hans frilansverksamhet fortsatte i en fastighet i Rålambshovsparken, där han hade sin bas – med fotolabb och kollegor – fram till sin död.

1988

Lars skildrade den svenska landsbygden i inrikesflygets reportagetidning Upp & Ner. Han gjorde det i färg. De första bilderna togs nu till det som fem år senare blev hans andra fotobok – och internationella genombrott. Men innan det slutgiltiga skiftet från svartvitt till färg gjorde Lars ett ’bokslut’ i sin första egna fotobok. Titeln blev Lars Tunbjörk – Gränslösa bilder.

1989

Lars fick Fotografiska museets Vänners Gullers-stipendium. Han genomförde flera projekt utomlands. Resor till Polen resulterade utställningar i både Polen och Sverige. I Paris skildrade han livet i staden 200 år efter franska revolutionen, som sedan gavs ut i boken Paris 200 år efteråt med texter av historikern Herman Lindqvist.
 

1993

Utställningen och boken Landet utom sig gjorde succé och ”en tunbjörkare” blev ett begrepp. Samma år blev Lars sambo med fotografen och dokumentärfilmaren Maud Nycander.



Foto: Inta Ruka

1994

Efter att Landet utom sig visats på Nordiska Museet ställdes den ut på International Center of Photography i New York. Vid den här tiden fick han även kontakt med New York Times. Samma år blev Lars medlem i Galerie VU i Paris och blev därmed en del av en internationell fotogemenskap. Det öppnade dörrar till att ställa ut internationellt och att få internationella fotouppdrag.

1995

Dottern Olga föddes.

1996

Lars fick sitt första uppdrag för New York Times. Han gjorde ett reportage om rika amerikaner som förverkligar sin dröm om att leva som cowboys.

1998

Dottern Ella föddes.

2001

Boken Kontor gavs ut. Han arbetade samtidigt med projektet Home.

2002

Utställningen Kontor visades på Arbetets Museum i Norrköping, Kulturhuset i Stockholm, Akademie der Künste i Berlin och Fotokonst i Odense. Den mer självbiografiska serien Home gavs ut som bok och bilderna ställdes ut på Hasselblad Center i Göteborg.

2003

Boken Dom Alla, med text av Göran Odbratt, ges ut. Han arbetar också för Göteborg Film festival och ger ut boken med samma namn för Filmkonst.

2005

För serien Paris Fashion Week, som han gjorde för tidningen Libération, vann Lars första pris i tävlingen World Press Photo.
 

2006

Lars gav ut boken I Love Borås!, som innehöll tidigare okända bilder från åren 1989-1996.
 

2007

Lars arbetade internationellt för bland annat New York Times, Time, Geo och le Monde.

Han representeras av Galleri Brändström & Stene i Stockholm, Galerie VU i Paris samt Cohen Amador Gallery i New York.

Serien Vinter, som började som ett uppdrag för Göteborgs-Posten, blev hans mest personliga projekt. Boken Vinter gavs ut detta år och bilderna visades på Moderna Museet i Stockholm tillsammans med serien Home.

2008-2013

Soloutställningar i Tokyo, Paris, New York, Berlin, Toulouse, Beauvais samt i Stockholm, Malmö och Borås.

2015

Den 8 april 2015 dog Lars Tunbjörk.

Foto: Roger Turesson